Solidaarisuutta Ukrainan kansalle ja Odessan 2.5.2014 verilöylyn uhreille

Kannanotto julkaistu 28.4.2016

Ukrainalaiset elävät raskasta aikaa. USA:n ja sen liittolaisten ohjaamat ja tukemat mielenosoitukset ja vallankaappaus Kiovassa helmikuussa 2014 on johtanut yli 10 000 kuolonuhria ja yli 20 000 loukkaantunutta vaatineeseen sisällissotaan. Puolitoista miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa ja yli miljoona heistä on maanpaossa.
Ukraina on siirtynyt porvarillisesta demokratiasta kohti avointa terroristista diktatuuria. Fasisteilla on vahva edustus hallituksessa ja korkeissa viroissa, ja fasistiset pataljoonat ovat osa Ukrainan sotavoimia. Kiovan hallinto on myöntänyt toisen maailmansodan aikana Hitlerin Saksan rinnalla taistelleille ja muun muassa juutalaisten ja puolalaisten joukkomurhiin osallistuneille vapaustaistelijan arvon. Samalla se on kriminalisoinut kommunistisen ideologian, symbolit ja kieltänyt kommunistien ja muiden sosialistien
toiminnan.
Maan sosiaaliset olot ovat katastrofaaliset. Hintojen nousu ja korkea inflaatio ilman palkankorotuksia köyhdyttävät kansaa. Koillis-Ukrainan Donbassissa sota on tuhonnut pahoin koteja, julkisia rakennuksia ja infrastuktuuria. Ilman eläkettä ja palkkoja jääneet kansalaiset ovat vailla riittävää ravintoa ja välttämättömiä lääkkeitä.
Ukrainalaiset antifasistit ovat kutsuneet kansalaisia kautta maailman muistamaan 2. toukokuuta 2014 Odessan ammattiliitojen talossa suoritettua joukkomurhaa, jossa tapettiin vähintään 48 ihmistä. Monet heistä, jotka onnistuivat pakenemaan palavasta talosta, murhattiin talon ulkopuolella. Joukkomurhan panivat toimeen Kiovan hallinnon tukemat äärinationalistit ja fasistit.
Kunnioittamalla Odessan joukkomurhan uhreja osoitamme solidaarisuutemme alistetuille, sorretuille ja vainotuille Ukrainassa ja koko maailmassa. Ukrainalaiset toverimme joutuvat toimimaan pääosin maan alla. Tänä vappuna Ukrainassa ei voi marssia, ainakaan ilman vakavaa väkivallan uhkaa.
Antirasismi Oulu lähettää solidaarisuusviestin Ukrainan kansalle, antifasisteille ja vasemmistolle. Kutsumme kaikkia edistyksellisiä voimia Suomessa ja muissa maissa toimimaan Ukrainan sisällissodan päättämiseksi, äärioikeiston mielivallan lopettamiseksi sekä kommunistien ja muun vasemmiston toimintakiellon lakkauttamiseksi. Odessan 2.5. verilöyly on tutkittava puolueettomasti ja syylliset on tuomittava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s