Voiton päivä 9. toukokuuta

Joka vuosi 9. toukokuuta maailma juhlii voiton päivää. Tänä vuonna Natsi-Saksasta saavutetusta voitosta ja toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut 71 vuotta.

Toisessa maailmansodassa kuoli arviolta 50-70 miljoonaa ihmistä. Noin kaksi kolmasosaa heistä oli siviilejä. Sosialistien, muun opposition ja mm. slaavien, romanien, homoseksuaalien ja vammaisten tavoin yksinomaan 5,7 miljoonaa juutalaista lähetettiin keskitysleireille.

Suurimman yksittäisen panoksen natsismin voittamiseksi antoivat neuvostosotilaat ja neuvostokansalaiset. Sodassa kuoli yli 20 miljoonaa neuvostoliittolaista sotilasta ja siviiliä. Kunnia voitosta kuuluu myös muualla Euroopassa, Aasiassa ja muissa maanosissa taistelleille sotilailleja vastarintataistelijoille sekä kotirintamalla toimineille antifasisteille.

Muistamalla historian kiinnitämme huomion myös tämän päivän äärioikeistoon, fasismiin, kapitalismiin, imperialismiin ja militarismiin sekä taisteluun, joka näitä tuhoisia voimia vastaan on käytävä.

Tule sinäkin neuvostosotilaiden hautamuistomerkille Oulun Intiön hautausmaalle maanantaina 9.5.2016 kello 18:00.

Tapaaminen Intiön hautausmaan Intiön kaupunginosan puoleisella parkkipaikalla (lähellä vesitornia) osoitteessa Intiöntie 6 hieman ennen klo 18.

Eventti facebookissa

Ks. kartta täältä ja/tai täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s