Puheenvuoro neuvostosotilaiden hautamuistomerkillä Voiton päivänä 9.5.2016

Juha Tapio

Hyvät toverit

Joka vuosi 9. toukokuuta maailma juhlii voiton päivää. Tänä vuonna Natsi­Saksasta saavutetusta voitosta ja toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut 71 vuotta.

Toisessa maailmansodassa kuoli arviolta noin 62 miljoonaa ihmistä. Noin kaksi kolmasosaa heistä oli siviilejä. Sosialistien, kommunistien ja muun opposition sekä muun muassa slaavien, romanien, homoseksuaalien ja vammaisten tavoin yksinomaan kuusi miljoonaa juutalaista lähetettiin keskitysleireille.

Suurimman yksittäisen panoksen natsismin voittamiseksi antoivat neuvostosotilaat ja neuvostokansalaiset. Sodassa kuoli yli 20 miljoonaa neuvostoliittolaista sotilasta ja siviiliä. Kunnia voitosta kuuluu myös muualla Euroopassa, Aasiassa ja muissa maanosissa taistelleille sotilaille ja vastarintataistelijoille sekä kotirintamalla toimineille antifasisteille.

Tänään muistamme heitä, jotka taistelivat fasismia vastaan ja kaikkia heitä, jotka kärsivät ja menehtyivät fasismin uhreina. Muistamalla historian kiinnitämme huomion myös tämän päivän äärioikeistoon, fasismiin, kapitalismiin, imperialismiin ja militarismiin sekä taisteluun, joka näitä tuhoisia voimia vastaan on käytävä.

Tänä päivänä kapitalismi on historiansa suurimmassa kriisissä. Samanaikaisesti valtaosa vasemmistoa on integroitunut kapitalismiin ja on heikompi kuin koskaan. Äärioikeisto ja avoin fasismi ovat voimakkaampia kuin koskaan vuoden 1945 jälkeen. Kapitalismi ei epäröi turvautua terroristiseen diktatuuriin eikä sotaan käydessään kamppailua olemassaolonsa perustasta, alati kasvavasta taloudellisesta voitosta.

Hyvät toverit. Tämä päivä kutsuu meitä taisteluun. Emme saa antaa tuumaakaan periksi suurpääomalle emmekä sen terroristiselle ilmentymälle, fasismille. Äärioikeisto ja fasismi on torjuttava kaikkialla, missä se nostaa päätään.

Toverit, toimikaamme rauhan ja sosialismin puolesta yhä väkivaltaisemmaksi käyvää kapitalismia ja sen liittolaista, fasismia vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s